onsdag 11 februari 2009

Vinter Mygg!

Nu kommer svaret på frågan angående vinter mygg. Eftersom att jag dödade ett mygg i går kväll så beslöt jag mig att fråga en mygg expetr så jag skrev ett E-post till Mygg.se & har redan fått svar.
För att ni inte ska missa något så postar jag hela brevet & svaret, vi får se om ni blir lika oroliga som jag av svaret?


-----Ursprungligt meddelande-----
Från: johan bergquist
Skickat: den 11 februari 2009 01:36
Till: myggkontoret@mygg.se
Ämne: Vinter mygg?

Hej.

Jag har en fråga angående myggens utspridning vinter tid & hur vanligt är det att det förekommer mygg vintertid?
Jag kommer från Piteå Norrbotten & här uppe har vi ett uttryck som säger att "Ja men det är myggfritt i alla fall",
när vi pratar om vinterhalvårets kallare delar Nov-Mars skulle jag tro.
Nu föreföll det sig så att jag i dag 11 februari 2009 dödade ett mygg som förvirrat flög omkring i mitt sovrum.
Eftersom att jag kände mig lite lurad med tanke på vårt uttryck här uppe så beslöt jag mig för att kolla upp det här med mygg vinter tid.
Jag tror enligt egen bedömning att mygget är av arten Anopheles maculipennis efter som att den hade mörka runda fläckar på vingarna, jag såg på er hemsida att denna art Anopheles maculipennis till hör vad ni kallar vår mygg.
Nu är min teori att detta mygg som jag dödat helt enkelt är ett förvirrat vår mygg som fått en liten tidig start här i livet, men jag vill ändå dubbel kolla med er och försäkra mig själv om att det inte finns några vintermygg.
En annan teori jag har är att växthuseffekten har lyckats muterat fram en art som nu kan leva vinter tid är detta något ni känner till & om så är fallet bör vi allmänheten oroa oss?
Tacksam för svar.

Med vänliga hälsningar.
--
Johan Bergquist

--
Martina Schäfer
visa information 12:04 (1 timme sedan)

Svara

Hej Johan,

det är faktiskt inte så ovanligt att få myggbett mitt på vintern. Arter som t.ex Anopheles maculipennis eller Culiseta alaskaensis övervintrar som vuxna honor och kan då vakna mitt på vintern i bland. Din första teori är alltså rätt, och det är inte muterade mygg pga växthuseffekten - kanske inte än?!

mvh,
Martina

4 kommentarer:

Saffe sa...

HiHi. nytt uppdrag. Om det inte är muterade vintermygg måste vi ju förstås skapa sådana!

Johan sa...

Mja jag vet inte tror jag ska kontakta denna Schäfer ytterligare en gång och fråga om hon inte ska göra en obduktion på mitt mygg för jag tror jag har hittat en ny art! ( har naturligt vis sparat vinter myggan)...

Simon sa...

AHHHH!

Cowking sa...

Du har för mycket fritid!