onsdag 28 september 2011

Elpriset statens fel?

Dn rapporterar att avregleringen av el-marknaden ska utredas. Jaha ska vi bli glada för det? Tycker snarare att det är skrämmande att vi har så inkompetenta företrädare så att de inte förstod att om man tillämpar fri prissättning på ett område med ständig brist och i princip noll ny etablering (varför skulle nått stort el bolag satsa på ny produktion? De konkurrerar ju bara med sig själva?) så kommer priserna att stiga och pengarna går från medborgare till VD.ar utan att vi fått något för det! Att avreglera el marknaden får ju privatiseringen av tågtrafiken att framstå som en framgångs saga utan dess like. Nää det är lika bra att förstatliga alltihop och avkräva Reinfelt eller vem det nu månde vara ett ansvar för att elförsörjningen ska fungera. Som det se ut nu kan de ju bara skylla på marknaden.....börjar undra vad vi ska ha politiker till överhuvudtaget då de snart inte styr över något eller har ansvar för något?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Problemet är inte avreglering i sig även om den är helt korkad på samhällsnyttiga funktioner som el, vatten avlopp och tex sophämtning.
Felet ligger i att vi som konsument måste köpa på en spot marknad där som du säger ingen är intresserad av lägre pris. Tänk om ölen på systembolaget skulle säljas enligt högsta samma pris per dag? skulle vi tolerera det? Nej. Om vi fick köpa av vattenfall vatten el för det priset som vi anser att det är värt säg 20 öre eller låta bli och ta någon annan. det är marknadsekonomi. När man måste köpa av en aktör som inte producerar utan bara vill ha pengar då är det inte marknaden som styr. Först när vi kan köpa av producenter direkt via terminskontrakt är det en avreglerad marknad. Vi har blivit så lurade av EU. kolla på att köpa bensin, ny bil , sprit ,fri rörelse av general agenters produkter (Inget av dom fungerar) så ser man varför det är dyrast i Norden
MVH gili-gili
PS kul att skåne fick 2000 kr mer sedan elhandelsområden. Vilken älv eller kärnkraft kan dom få utbyggd .. marknaden styr .

Cowking sa...

Håller i stort sett med, men frågan är om det är rimligt att tro att det ska gå att uppnå en god konkurrens på en marknad med så stora etableringskostnader som el-marknaden. I södra Sverige är ju det enda realistiska egentligen att bygga mer kärnkraft, men bortsett från det juridiska (vi ska inte ha kärnkraft,tydligen) är den inte billig och så är avfallsfrågan som spökar. Och när det byggs bättre ledningar till Europa kommer vi hursomhelst inte att ha nån nytta av det, då vi omöjligen kan mätta hela Europa med el, och som sagt högst pris styr....Den enda möjligheten jag ser är att staten tar ett långsiktigt ansvar för vad vi ska har för elförsörjning och vad den ska kosta....men det strider säkert mot nån Eu-lag hursomhelst.....