tisdag 25 november 2008

Att Resa

Lämna USA är mot min förvåning inga svårigheter med tanke på hur svårt det var att komma in i landet men jag får ändå en känsla av värme när jag sätter mina fötter på Amsterdams flygplats, en känsla av att nu är man hemma och ändå är man inte det.

Att tiden efter 11 september har lämnat djupa spår i världen är nog ingen tvekan vart man än reser och vist har vi säkerhetskontroller här i Europa också men det är som om allting flyter på på ett helt annat sätt här i Europa, för känslan jag får då jag ska ta mig igenom USA är att terroristerna har lyckats med sitt uppdrag även om det inte har sket några fler attacker i USA så har liksom hela landet bromsat in.

Vist flyter livet på i USA och jag har absolut inte sett och upplevt allt, men jag har nog inte gått in i någon butik eller shoppingcenter utan att det kryllar av mer eller mindre beväpnade säkerhetsvakter, och skulle jag se så mycket poliser patrullera som jag sett i USA i Sverige så skulle det vara omöjligt att begå brott hemma, det skulle inte finnas utrymme helt enkelt.
All denna ”vardagliga” säkerhetsupptrappningen känns i mina ögon överdriven och inte alls nödvändig. Skulle det varit så att jag bara föll ned i USA utan någon som helst aning om vart jag var så skulle jag nog tro att jag befann mig i ett extremt farligt land och tanken på en polisstyrd stat ligger nog inte långt bortom horisonten.

Ändå trots allt krongel, kontroller och pappersarbete som ska gås igenom både in och ut i landet så vill jag till baka, jag vill se mer av USA kan inte riktigt sätta fingret på vad det är men kanske är det att det just är annorlunda mot Europa som gör att jag vill se mer.

Road trippen som jag och herr H pratade om för länge sedan ska nog dammas av och förverkligas och New York ska definitivt besökas någon gång.
Det var extremt häftigt att se skyskraporna torna upp när jag mellan landade på JFK i kvälls mörkret såg de ut som en ljusvägg när vi landade, så pass coolt att jag ska dit och se dem.
Men det är skönt att vara hemma mer eller mindre i alla fall och i nästa inlägg ska jag lätta några tankar om feta personer (vilket det också finns gott om i USA).

Palt in Palt ut!

1 kommentar:

Anonym sa...

word